hits

Min prosedyre med Nav, dagpenger og som arbeidssøker i utland.

Hallo alle sammen. Tenkte jeg skulle legge ut en innlegg om denne prosedyren jeg er i nå med å flytte til GC, dagpenger osv. Siden jeg har fått noen spørsmål / noe kritikk på dette. 

Det har seg slik av Nav i Norge har en ordning der man kan søke seg som arbeidssøker i utland. På Nav sine sider har dem en søknad som heter PD U2. Link her!! 
Om du alt er på dagpenge ordning i Norge, har du mulighet til å søke om dette. Om du oppfyller alle kravene til Nav har du mulighet til å få dagpenger i 3mnd mens du er utenlands. Om du ikke har skaffet deg jobb innen disse 3mnd, så får du ikke noe mer dagpenger og det er opp til deg hva du gjør videre. Om du skaffer deg jobb eller reiser tilbake til Norge.

Her er noen av punktene som står oppført på linken jeg la ved. 
- Når regnes du som arbeidssøker?
Du regnes som arbeidssøker når du har registrert deg hos NAV som arbeidssøker for å få bistand til å søke jobb.
Reglene her gjelder ikke hvis du

 • er permittert
 • er tiltaksdeltaker
 • etablerer egen virksomhet
 • mottar forskutterte dagpenger ved konkurs

  - Hva skjer med rettighetene i folketrygden når du søker arbeid i et annet EØS-land?

Hvis du er omfattet av EØS-avtalen, er helt arbeidsledig, har mottatt dagpenger i minst fire uker i løpet av de siste 12 ukene før avreise og får innvilget attest PD U2 fra Norge, kan du ta med deg dagpengene til et annet EØS-land mens du søker arbeid der. Du opprettholder i denne perioden ditt medlemskap i folketrygden.

Hvis du ikke får arbeid i løpet av tre måneder opphører retten din til dagpenger fra Norge. Dette får konsekvenser for medlemskapet i folketrygden.

 • Oppholder du deg lenger i utlandet uten arbeidsinntekt er du fortsatt medlem i folketrygden kun hvis du skal hjem til Norge før det har gått 12 måneder.
 • Hvis du blir i utlandet for å søke arbeid på egen hånd fordi du vil bo i landet i mer enn 12 måneder,  opphører medlemskapet ditt til folketrygden når utbetaling av dagpenger opphører.
 • Når du får arbeid i utlandet opphører medlemskapet ditt i folketrygden, også før det har gått 12 måneder.
 • Når du får arbeid i et annet EØS-land skal du være dekket av lovgivningen  i landet du arbeider.

  Jeg vil også anbefale og dra i møte med en saksbehandler på Nav, sånn at man kan snakke om dette og eventuelt få svar på det man lurer på.
  Og sånn som noen mente at jeg ikke hadde krav på noe siden man  melde adresse endring. NEI! Det trenger man ikke.. Jeg har ikke meldt adresse endring, og jeg har hatt flere samtaler med nav om dette og fått det innvilget. Og dem hadde ikke gitt meg lov til å reise med dagpenger om jeg hadde gjort noe ulovlig. 

  Det eneste som er litt kjipt, er at Nav i Norge er ikke veldig behjelplige når det kommer til å oppgi hvor man skal henvende seg når du kommer til det landet du skal søke om jobb. Siden du må melde deg som arbeidssøker i det landet du skal flytte til innen 7 dager. Og her nede på Gran Canaria er det akkurat som i Norge at viktige kontorer stenger tidlig, og er stengt på lørdager og søndager. 
  Men det eneste som skjer om du ikke levre papirene tidsnok innen fristen du har fått. Er at dem bare stopper dagpengene frem til dem har fått en bekreftelse på at du har meldt deg som arbeidssøker. 
  Samt for å søke deg som arbeidssøker her nede, trenger du noe som heter nienummer (spansk person nr). Dette må være i orden før du kan søke deg som arbeidssøker, samt så snakker dem ikke mye engelsk på disse kontorene så du må ha med deg tolk. Og du må seff bestille time til dette kontoret du skal søke deg arbeids ledig hos. 
  Så det er litt av en prosess å gå igjennom før man får alt på stell. Men jeg synes det er vert det, komme seg litt bort fra Norge. Oppleve noe nytt, samt får gjort noe annet og få en annen hverdag. Og at man får gjort noe ikke alle andre har gjort. 

  Man lever tross alt bare en gang, og hvorfor sitte og angre når man blir eldre på ting man gjerne skulle gjort men aldri fikk gjort. 
  Det er det jeg gjør nå. Dette har jeg hatt lyst til lenge, og nå passet det best inn i livet mitt. 

  Men det var det jeg hadde for nå, så er det bare å følge med videre så kommer det flere innlegg underveis. 

  - Charlotte S - 

3 kommentarer

Turia

18.01.2018 kl.12:23

Høres litt slitsomt ut å ordne med alle de tingene! Får du slappet av noe og solet deg litt? Blir spennnende å høre hvordan det går :)

Charlotte Sandeman

18.01.2018 kl.23:21

Turia: blir ikke så mye avslapping enda, og enda ikke fått en dag ute i sola. Så har ikke fått jobbet med brun fargen min helt enda. :( men når alt av papirer er i orden. Så kan jeg ta noen dager i sola og slappe av. :)

Trine

19.01.2018 kl.16:08

Hei. Fin blogg! Vil bare spørre om hvorfor du syns det er kjipt at ikke NAV er så behjelpelig med å fortelle deg hvor du skal henvende deg med å søke jobb, i det landet du flytter til. Det har vel ikke NAV peiling på? Og er jo ikke dems jobb. Da må man kontakte ambassen eller noen som kjenner til landet :-)

Skriv en ny kommentar